Securitate cibernetica – primul pas

Asa cum se stie, in aceste vremuri, suntem din ce in ce mai prezenti on-line. Motivele sunt personale si universale.

De aceea, un mic indrumar in ceea ce priveste prezenta noastra on-line si cum putem sa ne ‘bucuram’ de ea fara incidente cibernetice, credem ca nu deranjeaza pe nimeni…

  1. Sfatuiti copiii sa nu foloseasca nume reale in conturi de jocuri!
  2. Nu permiteti aplicatiilor necunoscute (jocuri, programe ‘antivirus’, programe de ‘optimizare’ telefon, tableta, calculator), sa va afle adresa de email, ori alte informatii personale… mai bine nu le instalati.
  3. Nu folositi sau nu permiteti sa fie folosite informatiile de card bancar pe alte dispozitive decat cel personal (telefon, tableta, calculator) – cei mici ‘cumpara’ jocuri sau aplicatii care pot dauna securitatii informatiilor dumneavoastra.
  4. Nu utilizati aceleasi informatii de conectare la email, conturi bancare sau in conturi de socializare. Pentru fiecare cont, este recomandat alt nume de utilizator si alta parola.
  5. Nu raspundeti la emailuri la care nu cunoasteti expeditorul, mai ales daca ‘se recomanda’ ca fiind oficiale (banca, netflix, hbo, paypal, amazon, etc.), NU faceti TAP sau CLICK pe link-uri din corpul emailului – cele reale au termeni si conditii de utilizare pe care ar trebui sa le cititi.
  6. Creati adrese de email ‘temporare’ pentru copiii dumneavoastra, daca doresc sa ‘incerce’ ceva nou in internet. Stati langa ei, vedeti ce acceseaza.

Probabil, aceste reguli minimale sunt deja cunoscute de catre dumneavoastra, dar este posibil sa excludem din sir una sau doua, doar pentru a ne bucura de bucuria copiilor nostri cand au ‘tehnologie la indemana’, insa, pot exista costuri.